Palička: Páni senátoři, ústavní žaloba na prezidenta tu není pro vaše PR

Skupina senátorů sdružených v klubu Senátor 21 oznámila, že chystá ústavní žalobu na prezidenta Miloše Zemana. Ačkoliv se sociálními sítěmi šíří vlna uznání, k radosti příliš důvodů není, spíše naopak. Senátoři ohánějící se obranou demokracie totiž výhrůžkami ústavní žalobou demokracii dělají dlouhodobě spíše medvědí službu.

První přímá prezidentská volba v roce 2013 byla v mnoha ohledech přelomová. Už samotné volební klání provázely značně zjitřené emoce. Když byl nakonec prezidentem zvolen Miloš Zeman, bylo jasné, že se jeho mandát neobejde bez kontroverzí. Zeman byl dlouhodobě znám jako politik, který sám tyto kontroverze rád a cíleně vyvolával a nic nenasvědčovalo tomu, že by se po desetiletém exilu na Vysočině měl po návratu do vrcholové politiky chovat jinak.

A skutečně se v tomto ohledu žádné překvapení nekonalo. Jediným větším překvapením pro Zemanovy odpůrce bylo jeho znovuzvolení v loňském roce, které vedlo k ještě větší polarizaci české společnosti a to napříč jejím složením. Od obyčejných lidí po zákonodárce.

Senátoři chystají žalobu na Zemana kvůli aféře se soudci. Prezident dle nich hrubě porušil ústavu

sinfin.digital