Udženija: Párty skončila! Líp už bylo

Alexandra Udženija

KOMENTÁŘ ALEXANDRY UDŽENIJA| Úspěch hnutí ANO byl založen na tom, že na začátku skoro nejvyššího růstu našeho ekonomického cyklu slíbili, že „bude líp“. Jak to v životě bývá, každá pohádka musí jednou skončit. Platí to i na ekonomiku státu. Jednou nahoře, jednou dole. Vlády to mají mít na paměti a v dobách ekonomického úspěchu šetřit na horší časy a dělat potřebné reformy. Jenomže u nás již druhé volební období vládne pan Babiš spolu se socialisty a teď jestě s komunisty. Takže ekonomická logika nikoho nezajímá.

Komunisticko-oligarchická žranice

Místo šetření se vyhazují prostředky z oken a voliči se uplácí všemožnými slevami a věcmi zdarma, naslibovaly se projekty za stovky miliard korun. Místo podpory podnikání se podnikatelé dusí pod hromadou byrokracie, fízlování a šikanování. Ti největší čerpají v klidu dotace a různé investiční pobídky.

Zdá se, že tahle párty skončila! V minulém týdnu probleskla zpráva, že vláda zvažuje zvyšování některých daní, neboť vládě podle všeho docházejí peníze a najednou se bojí i poklesu HDP, který doteď tak krásně „prožírali“. Před nástupem mesiášů k moci tady „všeci kradli“. A tak hodná vláda zavedla všemožné šmírovací a kontrolní mechanismy jako EET, kontrolní hlášení a další desítky restrikcí, které měly přinést republice stamiliardy. Finanční správu proto pustili ze řetězů, takže si najímá (v rozporu se zákonem) tajné agenty, a někteří z nich se pak v realitě neudrží a vydírají podnikatele, aby jim sami něco ukradli.

Sice se zpětně ukazuje, že se většina těch firem ničeho nedopustila, ale vláda se chovala a chová podle hesla: „když se kácí les, létají třísky.“ Tímhle kácením zlikvidovali spoustu drobných živnostníků a firem.

Milardy sem, milardy tam, sem tam...

Máme tu „protikorupční“ vládu, která najala tisíce nových úředníků na kontroly všeho možného, každé výběrové řízení je údajně transparentní, uveřejňujeme každou smlouvu a nutíme do toho třeba i mateřské školy či malé nemocnice, takže ani ty veřejné finance přece nikdo nemůže rozkrást, no ne?! Navíc je naše země na vrcholu ekonomického cyklu a ekonomice se daří jako nikdy před tím. Tak jak je potom možné, že vláda při sestavování rozpočtu zjistí, že nemá peníze a v době ekonomického růstu navrhuje rozpočet se schodkem 40 miliard?

sinfin.digital