Maňák: Snižovat počet státních úředníků je potřebné, ale dlouhodobě nemožné

KOMENTÁŘ MARTINA MAŇÁKA| Babišova ministryně financí Alena Schillerová před pár dny oznámila velmi ambiciózní záměr. Plánuje snížit počet státních úředníků o deset procent a to kvůli zhoršujícímu se výhledu tuzemské ekonomiky. Paradoxem je, že právě ve vládách s Andrejem Babišem došlo k výraznému nárůstu úředníků. Naděje na redukci státu mírně kalí oznámený požadavek některých ministerstev na další navýšení počtu úředníků.

Nemilosrdnou pravdou je, že právě ve vládách hnutí ANO, k němuž patří i ministryně Schillerová, došlo k podstatnému nárůstu státních úředníků. Zatímco v roce 2014, kdy ANO začalo v Česku spoluvládnout, pracovalo pro erár 416 tisíc státních zaměstnanců. Na letošní rok je jich „rozpočtováno“ závratných 470 tisíc.

Pod politickou patronací vládního hegemona Andreje Babiše tak přibylo ve státních službách 54 tisíc lidí. Pokud by Schillerová chtěla splnit avizovaných „mínus 10 procent“, musela by snížit počet státních úředníků na 423 tisíc, což by však ještě pořád byl vyšší počet, než s kolika úředníky Babiš a jeho „stát“ v roce 2014 začínali.

Půr: Německo ukazuje, proč je boj proti Facebooku bezzubý. Míjíme podstatu problému

sinfin.digital