Půr: Socialistické šílenství zachvátilo USA. Před plány demokratů blednou závistí i Evropané

KOMENTÁŘ MICHALA PŮRA| Není to zpráva, která by v Česku nějak zásadně rezonovala, ale stojí za to jí věnovat pozornost. Stále hlasitější demokratická politička a aktivistka Alexandria Ocasio-Cortezová, která byla loni zvolena do Sněmovny reprezentantů, představila svůj plán, jenž má spasit Spojené státy. V narážce na geniální Nový úděl (New Deal) prezidenta Franklina D. Roosvelta, který vyvedl USA z hospodářské krize, žena známá pod zkratkou AOC odhalila detaily takzvaného Nového zeleného údělu (New Green Deal). A je to čtení, nad nímž nejedno socialistické srdce zaplesá.

Demokratka mimo jiné navrhuje, aby se Spojené státy staly do 10 let zcela nezávislými na fosilních palivech a pozor i na jaderné energii. To je v zemi, která se poměrně nedávno stala konečně energeticky nezávislou, poměrně troufalý plán. Ocasia-Cortezová toho chce dosáhnout tím, že rychlovlaky nahradí letadla, budou povolena jen auta na elektřinu a nabíjecí stanice budou všude. Podobně „přesný“ plán mimochodem dostáváme od zastánců elektromobility i v Evropě. Prostě všude a hotovo.

Ruku v ruce s Novým zeleným údělem jde i plán na instalaci evropského sociálního modelu ve Spojených státech. Ocasio-Cortezová tomu tak sice neříká, ale inspirace je zjevná. Zdravotnictví zadarmo, penze pro každého, vytvoření většího množství státem placených pracovních míst a v neposlední řadě i třešnička na dortu v podobě podpory pro lidi, kteří „nechtějí pracovat“. Kdyby vás napadlo, kde chce bývalá barmanka na svoje nápady vzít, nemusíte se obávat. Odpověď AOC cituji pro jistotu celou.

sinfin.digital