Palička: Proč demokratizovat vlastnictví, když můžeme rovnou znárodňovat?

GLOSA JANA PALIČKY | Nedávno na sebe strhl pozornost jeden z „okupantů“ žižkovské Kliniky Jakub Ort výrokem o fetišizaci vlastnického práva a nutnosti demokratizace vlastnictví. Uplynul měsíc a jiný žižkovský myslitel Filip Hausknecht přišel s ještě radikálnějším nápadem v podobě vyvlastňování soukromých bytů. S jakým dalším smělým plánem přijde radikální levice příště?

Lednové vyklízení „autonomního centra“ Klinika na pražském Žižkově rozvířilo debatu o mantinelech vlastnického práva. Ačkoli je u nás zákonem jasně vymezené, od zástupců krajní levice zaznívají návrhy na jeho omezení. Výrok jednoho z hlavních představitelů Kliniky Jakuba Orta stačil za měsíc takřka zlidovět. Komu se ale zdál málo radikální, ten má teď na Žižkově nového hrdinu – Filipa Hausknechta.

Jednadvacetiletý Hausknecht neúspěšně kandidoval do zastupitelstva Prahy 3 na kandidátce Strany zelených. Ačkoli nebyl zvolen, byl Zelenými nominován na člena bytové komise městské části. A teď se v rozhovoru pro lidovky svěřil s tím, jak by řešil bytovou krizi: mimo jiné vyvlastňováním. Jistě, v dnešní době je to velmi nekonvenční, ale nijak originální vize. Najdeme mnoho pamětníků hluboké totality a toho, jak v podobným aktivitách byli úspěšní tehdejší komunisté. Jistě by to někdo z nich Filipu Hausknechtovi vysvětlil.

sinfin.digital