Palička: Andrej Babiš zahájil druhou pětiletku kázání vody a pití vína

KOMENTÁŘ JANA PALIČKY | Sjezd hnutí ANO dopadl dle očekávání. Andrej Babiš obhájil post předsedy, Jaroslav Faltýnek je opět prvním místopředsedou, u řadových místopředsedů proběhla toliko kosmetická změna v podobě zvolení Radka Vondráčka. Jediné, co mohlo nějak zaujmout byl Babišův projev, v němž předseda hnutí ANO několikrát ukázal, že slova a činy u něj mohou být často dokonalými protiklady.

Víkendový sjezd momentálně nejsilnějšího politického subjektu v Česku, hnutí ANO, nepřinesl žádná větší překvapení. Do volby předsedy a prvního místopředsedy šli Andrej Babiš s Jaroslavem Faltýnkem bez protikandidátů a oba pohodlně funkce obhájili. K řadovým místopředsedům přibyl Radek Vondráček, ale to vlastně nebylo žádné překvapení vzhledem k tomu, že se v období mezi dvěma sjezdy stal předsedou sněmovny. Celé to připomínalo sledování fotbalového zápasu ze záznamu, když jako divák předem víme, že skončí bezgólovou remízou. 

Jediné, co mohlo vyvolat nějakou nečekanou reakci, byl projev Andreje Babiše. Nikoliv kvůli tomu, že by snad Babiš řekl něco nového a nečekaného, nýbrž proto, že co proklamoval před delegáty a prostřednictvím přítomných médií i před všemi obyvateli České republiky, bylo často v přímém rozporu s tím, co Babiš jako politik v posledních pěti letech, kdy byl součástí vlády, udělal. Jako by snad Babiš v následujících pěti (respektive šesti, když prohlásil, že v politice chce být do roku 2025) letech měl být úplně jiným Babišem než doposud.

Babiš prohlásil, že jeho cílem je malý a levný stát, přičemž pod jeho vedením stát jen bobtná, přibývá úředníků a náklady na udržení státního administrativního molochu narůstají. Do toho se státní peníze utrácejí mnohdy za zbytečnosti, vykrádají se rezervy a celé to připomíná finanční logiku, když člověk utrácí úspory za zboží v akci, které nepotřebuje a těší se u toho hřejivým pocitem, že ušetřil. Jen tedy v tomto případě není ono pomyslné zboží v akci, ale o to více je zbytečné.

sinfin.digital