Holec: Dneska Transgas, zítra paneláky? Ať si staré domy koupí aktivisté v čele s primátorem Hřibem

Petr Holec

KOMENTÁŘ PETRA HOLCE | Pražané nemají kde bydlet, protože na bydlení nemají. Doprava ve městě i kolem něj mnohdy připomíná zácpu z filmu Volný pád, v němž z toho všeho trochu hrábne Michaelovi Douglasovi. Tak asi proto teď nový pirátský primátor Zdeněk Hřib, jeho náměstek pro dopravu Adam Scheinherr a radní pro kulturu Hana Třeštíková z Prahy Sobě ze všeho nejvíc zachraňují za veřejné peníze Transgas, komunistický byrokratický barák určený k demolici. Jde o brutalistní architekturu, kterou podle nich musíme chránit.

Transgas byl postavený převážně v 70. letech a to byla dost „brutalistní“ doba obecně: probíhala tzv. normalizace, v Mladé Boleslavi představili Škodu 120 a většina předních herců se hrdě ničila v 30. případech majora Zemana, protože „prostě chtěli hrát“, jak dnes říkají. A pokud jde o architekturu, stavěli jsme tehdy paneláky, šumperáky a okály.

Transgas je ale ještě dál. Mimochodem, ministerstvo kultury ho za památku neuznalo – podle něj je komplex nevhodně začleněný do okolí a není ani významným příkladem brutalismu, „detaily staveb, fasád a zábradlí jsou mimo lidské měřítko a autoři se snažili napodobit západní vzory, ale s velice sporným výsledkem,“ píše se v odůvodnění. I proto ho chce soukromý developer HB Reavis zbourat a nahradit stavbou s méně „sporným výsledkem“, řekněme.

Matějka: Agrofert je obrovsky zadlužený a potřebuje vydělat, Češi musí myslet jinak

sinfin.digital