Trávníček: Z kulového blesku jen kulový? 3 mýty okolo stěhování vlády do Letňan

Matěj Trávníček

KOMENTÁŘ MATĚJE TRÁVNÍČKA | Když premiér Andrej Babiš vyhlašoval plán na vznik vládní čtvrti v pražských Letňanech, působilo to dojmem, že státní správu čeká stěhování jako z legendárního snímku Kulový blesk. Zdá se ale, že předseda vlády má do kvalit dr. Radosty daleko. Místo kulového blesku státní správu čeká nejspíš jen drobné elektrizování.

Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových zveřejnil v polovině února seznam budov (celá prezentace ZDE), které by úředníci měli opustit, a na velkolepé plány to nevypadá. Tady jsou tři největší mýty kolem celé akce.

Mýtus 1: Stěhuje se celá vláda

Původně se mluvilo o tom, že by stát měl opustit až 90 budov. Ve zveřejněném seznamu jich je 35, a i proto třeba pražský primátor Zdeněk Hřib nevěří, že je soupiska kompletní. Pokud jste tedy až dosud žili v domnění, že se do Letňan „sestěhuje celá vláda“ a všechna ministerstva, byli jste na omylu. Ze čtrnácti ministrů by se do Letňan stěhovali se svými úřady možná jen tři.

Z hlavních budov ministerstev jsou totiž na seznamu jen vršovická centrála ministerstva životního prostředí, komplex budov ministerstva pro místní rozvoj na Starém Městě a Nostický palác na Malé Straně, ve kterém sídlí ministerstvo kultury. Zbylých 32 položek jsou fakticky jen „neministerské“ ústřední orgány státní správy, menší detašovaná pracoviště ministerstev a kombinace obého.

Že Hamáček nemá v ČSSD oponenty? Jen nejsou vidět a čekají na chybu, říká politolog

sinfin.digital