Maňák: Plán Schillerové na zvýšení „zdravotní daně“ jako likvidace živnostníků

KOMENTÁŘ MARTINA MAŇÁKA | Zpomalování tempa tuzemské ekonomiky vedlo k dalšímu pokusu o snížení výdajů státu a zvýšení odvodů obyvatelstva do veřejné pokladny. Ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) vystřelila do mediálního éteru balónek v podobě zrušení plateb zdravotního pojištění státu za „své“ pojištěnce, tedy děti, studenty, penzisty, nezaměstnané či matky na mateřské. Tyto zrušené platby navrhla kompenzovat zvýšením zdravotního pojištění, jež odvádějí firmy, zaměstnanci a živnostníci.

Svým nejnovějším nápadem se tedy Schillerová pokusila přenést větší finanční zátěž na poplatníky tak, aby státu zbylo více na rozdávání „sociálních dárků“ voličským skupinám i v dobách, kdy ekonomika přestane růst a příjmy státu se začnou (relativně) snižovat.

Součástí zdravotně-daňové reformy má či mělo být také zrušení superhrubé mzdy, jež by mohlo zaměstnancům mírně snižovat příjmovou daň. Bez ohledu na to je evidentní, že zdravotní odvody ekonomicky aktivních osob (a samozřejmě firem, které zčásti odvádějí pojištění za zaměstnance) by se při prosazení návrhu ministryně Schillerové musely podstatně zvýšit, neboť zrušení státních plateb by pro zdravotní pojišťovny představovalo výpadek v řádu desítek miliard korun.

Koudelka: Na Hradě nejsou původní klenoty, žezlo a jablko mají Rakušané, stydíme se o ně říct

sinfin.digital