Trávníček: Macronova evropská perestrojka. Kritický pohled na vizi francouzského prezidenta

Matěj Trávníček

KOMENTÁŘ MATĚJE TRÁVNÍČKA | Francouzský prezident přišel se svou vizí pro Evropu. Manifest, který se jmenuje za „Evropskou obrodu“, v českém kontextu nezamýšleně odkazuje na Klub za socialistickou přestavbu Obroda založený v únoru 1989 bývalými členy KSČ, kteří se hlásili ke Gorbačovově perestrojce. A právě Gorbačovovu perestrojku Macronův návrh dost připomíná.

Situace je podle francouzského prezidenta naléhavá, protože ještě nikdy od druhé světové války nebyla Evropa v takovém ohrožení. Tím ohrožením je podle Macrona nacionalismus. K němu jistě můžeme mít výhrady, ale dávat ho na roveň se sovětským komunismem, který Evropu západní ohrožoval a východní decimoval více než čtyřicet let, je opravdu silná káva.

Absurdní vidění světa

A v podobně absurdním duchu prezident Macron pokračuje, když říká: „Evropa, to jsou také tisíce každodenních projektů, které změnily tvář našeho území, je to zmodernizované gymnázium, postavená silnice, rychlý přístup k internetu, kterého jsme se konečně dočkali.“ Při čtení těchto řádků se vkrádá na mysl představa pravěkých lidí z obrazu Zdeňka Buriana, protože přece bez Evropy bychom asi dle francouzského prezidenta žili v lepším případě v dobách vytáčeného připojení k internetu a teplá voda by nám tekla jednou týdně, v horším případě bychom byli odsouzeni k návratu do jeskyní a primitivních chýší.

„Nemyslí na Evropu, ale na Francii.“ Macronova vize dělí EU, kritika zní i z Česka

sinfin.digital