Palička: Rašínovy zásluhy o korunu se sluší připomenout, hysterie obhájců eura je zbytečná

GLOSA JANA PALIČKY | Emoce vyvolalo na půdě sněmovny usnesení ohledně zásluh prvorepublikového ministra financí Aloise Rašína o národní měnu – českou korunu. Neskrývá se za ním žádné národovectví, jak se domnívají jeho odpůrci, jedná se jen a pouze o konstatování historického faktu. Že za tím někdo hystericky vidí útok na euro, na tom nic nemění.

Usnesení předložené ekonomickým expertem ODS Janem Skopečkem říká následující: „V době stého výročí české národní měny a zároveň v době nedávného výročí úmrtí jejího otce, prvního ministra financí Aloise Rašína, se Poslanecká sněmovna Parlamentu ČR, vědoma si důležitosti národní měny, usnáší na tomto slavnostním prohlášení: Dr. Alois Rašín se zasloužil o národní měnu - českou korunu.“

154 ze 172 přítomných poslanců s tímhle tvrzením souhlasilo, přesto se to neobešlo bez rozepří. Některým zákonodárcům se nelíbilo, že se v textu nemluví o koruně československé, na jejímž vzniku se Rašín v tehdejším prvorepublikovém Československu podílel, jiným pak přišla závadná pasáž o „důležitosti národní měny“.

Zahradil představil „koalici pro Evropu národů“. Chce rozbít vládu lidovců a socialistů v EP

sinfin.digital