Durčák: Orbán evropské lidovce potřebuje. Sňatek z rozumu mu v Maďarsku dává „klid na práci“

Michael Durčák

KOMENTÁŘ MICHAELA DURČÁKA | Maďarský premiér Viktor Orbán se znovu dostal pod palbu evropského parlamentu. I když tentokrát jde spíše o „jeho“ Fidesz, který chce část Evropské lidové strany vyloučit ze svých řad. Je to důsledek kampaně Orbánovy vlády, která útočí mimo jiné na šéfa Evropské komise Jeana-Clauda Junckera. Pro Orbána je přitom v sázce krytí ze zahraničí, které mu dává na domácí scéně „klid na práci“.

Premiér Orbán poskytl o víkendu rozhovor německému Die Welt. Anglická verze je k přečtení tady a pro toho, kdo umí číst mezi řádky, se jedná o fascinující text, který poodhaluje mnohé z Orbánovy strategie. Přitom je nutné mít na paměti, že si šéf Fideszu pečlivě vybírá, komu, kdy a v jaké formě udělí rozhovor. Proto také při návštěvě Česka nezamířil do České televize, ale na TV Barrandov za Jaromírem Soukupem. Věděl, že tam nebude muset čelit žádným nepříjemným otázkám.

Orbán v textu například přiznává, že napětí v maďarsko-německých politických vztazích je částečně také jeho vina. Zdůrazňuje, že obě země mají rozdílnou filozofii v přístupu k migraci, a dodává přesvědčení, že migrační krize z roku 2015 se bude opakovat v ještě větším měřítku. A konečně: vysvětluje, proč rozjel billboardovou kampaň zacílenou na šéfa komise Jean-Clauda Junckera a filantropa George Sorose, které shodně spojuje s údajnou podporou migrace do Evropy. Orbán také popisuje, proč je něco takového v souladu s podporou frakce EPP, v níž zasedají europoslanci jeho Fideszu.

Pilař: Útoků na učitele přibývá, nevychované děti tvoří gangy, nepomůže ani 10 asistentů

sinfin.digital