Maňák: Ženská důchodová spravedlnost. Maláčová odpískala reformu, výhodnější je potěšit penzistky

KOMENTÁŘ MARTINA MAŇÁKA | Zásadní reforma penzijního systému nebude, ale jeho podstatné úpravy už jsou na stole. To je výsledek dosavadního přístupu ministryně práce a sociálních věcí Jany Maláčové k notoricky známé „kauze“, jež se dotýká každého obyvatele Česka. Rezignace na snahu o „velkou“ reformu je srozumitelná cesta, některé návrhy na dílčí „vylepšení“ však zavánějí politickým kalkulem a jejich efekt se dopředu ukazuje jako krajně sporný.

Ministryně Jana Maláčová se rozhodla rozbít mýtus, že zásadní reformu penzijního systému potřebujeme. Oznámila, že není nutné provádět „velkou reformu“, která ze dne na den vše změní. Trefně doplnila, že naši politici to vlastně ani neumějí. V tom má absolutní pravdu.

V Česku dnes obstojně funguje tzv. průběžný penzijní systém. Ekonomicky aktivní občané (a jejich zaměstnavatelé) do něj z platů, mezd a příjmů odvádějí peníze, které stát průběžně přerozděluje důchodcům.

O potřebě zásadní reformy penzí se v Česku mluví už desetiletí. Panuje obava, že peníze v průběžném systému přestanou stačit na to, aby stát dokázal vyplácet penzistům důstojné penze. Podkladem k takovým úvahám jsou temné demografické předpovědi. Počet seniorů roste a bude růst i do budoucna. Naopak, počet (a zejména podíl) ekonomicky aktivních lidí (tedy plátců) má v dalších letech a zejména dekádách klesat. Na první pohled se proto vývoj jeví tak, že do důchodového systému poputuje méně peněz a přijde propad do čím dál větších deficitů.

Aktér Špidla

Některé vlády se pokoušely o modifikace i zásadnější reformu. Bylo („malá reforma“) uzákoněno postupné prodlužování věku odchodu do penze. A v roce 2013 Nečasova vláda prosadila revoluční krok: vznik „druhého pilíře“, tedy dobrovolnou možnost si – s mírným příspěvkem ze státního rozpočtu – část povinných důchodových odvodů posílat na individuální spoření u penzijních fondů. Než se „druhý pilíř“ stačil byť jen rozkoukat, byl koaliční vládou ČSSD, ANO a KDU-ČSL zrušen (2015). A nelze se tomu ani divit. Spíše než reformu tento pokus připomínal malou domů do kapsy penzijních fondů. Přínosy pro lidi byly jen hypotetické.

Dostál: Lekce českého alibismu. Z volby zástupce Šabatové je nedůstojná bramboračka

sinfin.digital