Dostál: Lekce českého alibismu. Z volby zástupce Šabatové je nedůstojná bramboračka

KOMENTÁŘ VRATISLAVA DOSTÁLA | „Podporujeme toho nebo tamtoho kandidáta s ohledem na jeho působení ve veřejném prostoru, pro jeho zkušenosti i dosavadní praxi, v neposlední řadě si ho ceníme kvůli morálnímu charakteru. To z něj v našich očích dělá optimálního kandidáta na post zástupce veřejného ochránce práv.“ Tak nějak by mohlo znít vysvětlení jednotlivých politických stran, pokud jde o dnešní volbu zástupce veřejné ochránkyně práv Anny Šabatové. To bychom ale nesměli být v Česku.

Součástí zdejší tradice je podobné situace řešit spíše zákulisně, alibistickým vykrucováním, ze všeho nejvíc ale politikařením, jehož cílem je každou takovou volbu zobchodovat. Nikoho přitom nemíníme nechat na pochybách, i nám je jasné, že podobné volbě musí předcházet politická dohoda. Ostatně v poměrném volebním systému, jaký máme, to ani jinak nejde. Ovšem klade to poměrně vysoké nároky na politickou kulturu, na schopnost uzavírat kompromisy nebo na čitelnost hlasovací většiny.

Jde o typické ctnosti demokratických politiků. A těch – jak ukazují peripetie okolo volby zástupce veřejného ochránce práv – zjevně tolik nemáme. A pokud se stávající situace ukazuje být jakkoli vychýlená, jde hlavní odpovědnost za dominantní silou české politiky. Tedy za hnutím ANO, které disponuje téměř osmdesáti mandáty ze dvou set. Zvolen bude ten, koho podpoří Babišova sněmovní družina. Svízel je v tom, že se klub hnutí ANO vyhýbá jakékoli odpovědi na to, koho ve středu odpoledne podpoří.

Půr: Slova státního zástupce Ištvana podlamují víru veřejnosti ve spravedlnost

sinfin.digital