Půr: Nechají si politici proklouznout šanci zastavit Google a Facebook?

KOMENTÁŘ MICHALA PŮRA | Tak si to shrňme. Jen za poslední měsíc jsme se dozvěděli, že Google nadále pracuje na čínském vyhledávači uzpůsobeném pro cenzory, YouTube doručuje choulostivé záběry dětí pedofilům, Google hájí saúdskoarabskou aplikaci pro sledování žen, Google v Rusku začal mazat výsledky vyhledávání, které se nelíbí tamnímu režimu, Google dál schovává své zisky do daňových rájů, Facebook o vás sbírá citlivé údaje, i když nemáte jeho účet... Je neuvěřitelné, že přes všechny tyto kauzy existují politici (zejména ti pirátští), kteří bojují bok po boku s technologickými giganty za „záchranu internetu“. Tedy spíš za záchranu internetu podle představ výše jmenovaných amerických firem.

Evropský parlament bude už za dva týdny hlasovat o reformě autorského práva, která má zajistit, že obchodní model Googlu a Facebooku, stojící v podstatě na krádeži cizího obsahu, přestane být legální. Je to okamžik, na nějž už řadu let čekají filmaři, hudebníci, novináři a fotografové, tedy všichni ti, kteří žádají za svoji práci odpovídající protihodnotu. Nechtějí, aby jim Google či Facebook kradly články, filmy, fotografie, skladby a chtějí dostat za svoji práci zaplaceno.

Je skutečně s podivem, že na straně amerických korporací, které se v Evropě chovají jako na dobytém území, stojí především Pirátská strana. A není to jen české specifikum, děje se tak v celé Evropě, přičemž v Evropském parlamentu je největším odpůrcem autorských práv německá 'pirátka' Julia Reda. To je mimochodem poslankyně, která si zhruba před dvěma lety postěžovala, že nemůže nikde sehnat Deník Anny Frankové. Rozuměj Deník Anny Frankové zadarmo. Zaplatit za něj pár drobných třeba na Amazonu nepřipadá v úvahu, protože je to pirátka a ty za věci, které někdo vytvořil (v tomto případě za ně dokonce zaplatil životem) prostě nic nedají. Plat německého europoslance se pohybuje kolem 220 tisíc eur ročně, tedy kolem šesti milionů korun...

Volání po rozdělení Facebooku a Googlu sílí. Přidal se Murdoch i kandidátka na prezidentku

sinfin.digital