Palička: Klause mladšího čeká pochopitelný vyhazov, ODS ale schází plán B

KOMENTÁŘ JANA PALIČKY | Rozbroje mezi Václavem Klausem mladším a jeho domovskou ODS vrcholí. Poslanci strany ho včera vyzvali, aby jejich klub opustil, a předseda Petr Fiala mluví o tom, že Klausovo solitérství už bylo neúnosné a že včerejší výzvou to ještě nekončí. Klaus totiž povel k odchodu odmítl vyslyšet a nakročil tak k nedobrovolnému vyhazovu ze strany. Přežije to. Otázkou je, jestli si ODS dobře promyslela, co to znamená pro ni samotnou.

Spojení značky ODS se jménem Václav Klaus bude nejspíš znovu mít hořký konec. Rozbuškou je tu úterní poslancův výrok o židovských transportech. Podrobně jsme se mu věnovali zde, teď už se podívejme dopředu. Vedení strany totiž nezbývá, než situaci řešit „po zlém“.

Není to přitom jen o přestřeleném výroku o transportech, ten byl jen poslední kapkou. Asi žádnému pozorovateli politického dění nemohlo ujít, že Klaus se s oficiální linií ODS rozchází dlouhodobě. Ostatně není to ani poprvé, co poslanecký klub strany řešil nějaký z jeho výroků. Ale ona to nejsou jen neuvážená slovíčka. Klaus opakovaně hlasuje v rozporu se zbytkem strany (má na to právo, jen tím prostě vysílá poměrně jasný signál) a neváhá veřejně deklarovat, že partaj, za kterou byl zvolen, nepodpoří ve volbách.

Konec Klause mladšího? Poslanecký klub ODS ho vyzval k odchodu

sinfin.digital