Maňák: Drobní živnostníci dostanou zdarma platební terminály. Je to skvělý marketingový tah i danajský dar

KOMENTÁŘ MARTINA MAŇÁKA | Stát je ve snaze o zvýšení kontroly nad podnikáním schopen zajít tak daleko, že se chystá organizovat přidělování platebních terminálů řemeslníkům a malým živnostníkům zdarma. To vše jen proto, aby tím zmírnil rizika plynoucí z uvalení státní kontroly v podobě elektronické evidence tržeb na drobné živnostníky. Pokud by na to živnostníci přistoupili, znamenalo by to, že k dalšímu zregulování a omezení jejich podnikatelských svobod přispěje politický úplatek, jehož beneficientem budou v konečném důsledku ty firmy, jejichž produkty napomáhají k omezování svobod.  

Babišovské ministerstvo průmyslu a obchodu před pár dny překvapilo neotřelým plánem na podání „pomocné ruky“ živnostníkům. Připomíná to danajský dar Řeků, jehož „nezištným“ přenecháním definitivně dobyli Tróju… Uvidíme, zda se v tomto případě podaří dobýt řemeslníky, trápené v posledních letech nevraživou politikou vlád.

Stát fakticky plánuje poskytovat řemeslníkům a malým živnostníkům zdarma platební terminály. K tomu má být vytvořen zvláštní fond, jenž by na náklady karetních společností rozdával bezplatně živnostníkům terminály. Hrazeny by z něj byly i první dva roky užívání terminálu, tzn. „obdarovaní“ živnostníci by nemuseli platit transakční poplatky, které musí obchody běžně odvádět bankám. Terminály by takto „zdarma“ měly doputovat až ke 200 tisícům malých živnostníků…

Šlechtová: Ztratila jsem přátele, ale žiji s čistým svědomím, před Babišem klečet nebudu

sinfin.digital