Mojmír Hampl: Klausové drží konzervativní levicovou pozici. Pravice ji teď nepokrývá

Mojmír Hampl

KOMENTÁŘ MOJMÍRA HAMPLA | Ano, toto je tisící prvý komentář ke Klausi juniorovi a jeho vyloučení z ODS. Přesto mi to nedá. Vylučování z divnostran a divnohnutí totiž nikdo neřeší, z ANO a SPD se vyhazuje běžně, že. Zřejmě totiž ani jejich voliči nečekají, že to tam bude jinak. Takže silou ODS je, že se u ní toto téma vůbec řeší, protože ještě demokratickou a otevřenou stranou je. Body pro ni. Osobně chápu, že když hráč sedí na lavičce Sparty a nastupuje za ni do duelu pražských „S“, tak je prostě za idiota, když v průběhu zápasu začne fandit z téže lavičky Slavii a ještě jí přihrávat. To je mimo hranice absurdity, řeší se to spíše ránou do zubů ve sprše a hotovo. Přesně to junior už dříve předvedl a je to neskonale horší než pár vulgárních urážek FIFA a jiných fotbalistů, za které „jakože nakonec“ byl ze Sparty odejit.

Čili chápu, ale na druhý pohled bych řekl, že akční a energičtí excentrici by se neměli z normálních stran vyhazovat jak z praktických, tak i taktických důvodů. Prakticky proto, že se pak hromadí v těch divnostranách a je to v průměru ve veřejném prostoru jen horší a takticky proto, že i konzervativně-liberální strana potřebuje svůj levicový konzervativní okraj. A ten si junior řídil slušně. Vážně, levicový okraj.

Junior má stejně jako Klaus senior jistý cit pro nálady, pocity a touhy lidu obecného. A ten ve své většině prostě u nás nikdy nebyl a nebude pravicový. Česko je typicky, definičně sociálně-demokratická země. Vždy byla. Začátek 90. let jen přinesl tu historickou výjimku, kdy po naprosté komunistické devastaci, hlubší a systematičtější než jinde v ostbloku (kromě Rusů jsme jako jediní zemi přejmenovali na „socialistickou“, pamatujete?), se puštěné politické kyvadlo zhouplo dočasně velmi silně doprava.

Klaus ml.: Cítil jsem bezmoc, ztrácíme naši zem. Neomluvím se, z ODS mě vyhodí nejspíš zítra

sinfin.digital