Trávníček: Odklad brexitu je i v zájmu EU, toto jsou tři důvody

Matěj Trávníček

KOMENTÁŘ MATĚJE TRÁVNÍČKA | Britská premiérka Theresa Mayová žádá Evropu o posun brexitu o čtvrt roku. V Dolní sněmovně prohlásila, že „není připravena odkládat Brexit dál než do 30. června“ a s tímto datem operuje i v dopise odeslaném Donaldu Tuskovi. Právě pod jeho vedením rozhodne o britské prosbě už zítra summit lídrů evropské sedmadvacítky. Ve hře jsou tak nadále všechny možnosti včetně tzv. dlouhého odkladu o několik let. Existují přitom minimálně tři důvody, proč by byl právě tento scénář v zájmu EU.

1. Ochrana životní úrovně v EU

Největší strašákem na obou stranách kanálu La Manche je odchod Británie z EU bez dohody. Tato varianta se už nějakou dobu bere jako krok do nejistoty a vstříc chaosu. Nastat přitom stále může, jen by se (teoreticky) o čtvrt roku oddálila. 

Ekonomové se shodují, že brexit bez dohody by měl vážné dopady nejen na Británii, ale i na členské státy Evropské unie. Kupříkladu Václav Šmejkal z Právnické fakulty Univerzity Karlovy v této souvislost upozorňuje na závěry Mezinárodního měnového fondu, který předpovídá, že v případě brexitu bez dohody by česká ekonomika zaznamenala propad okolo 0,9 % HDP. 

Gerloch ústavním soudcem nebude. Podpořilo ho jen 19 senátorů

sinfin.digital