Urban: Gerloch nemluví pravdu, jeho kontakty s StB trvaly nejméně 10 let

Jan Urban

REAKCE JANA URBANA | V rozhovoru s profesorem Alešem Gerlochem, který INFO.CZ v březnu otisklo, pan profesor prokázal zajímavou ztrátu paměti ohledně svých kontaktů se Státní bezpečností před listopadem 1989. Ze zveřejněných dokumentů lze snadno vyčíst, že Aleš Gerloch se s orgány StB dobrovolně scházel už v době studia a ochotně předával požadované informace, včetně osobních charakteristik spolupracovníků na fakultě. Pokud tedy dnes tvrdí, že se s StB setkal pouze dvakrát po své stáži ve Švýcarsku v roce 1983, nemluví pravdu.

Pan profesor zdůrazňuje, že má negativní lustrační osvědčení. V tom má pravdu. Lustrační zákon totiž nezahrnoval kategorii dobrovolných spolupracovníků StB, kteří jako členové KSČ v centrálních orgánech a na vysokých školách měli poskytování informací tajné policii jaksi v náplni práce. Nebylo proto nutné je jakýmkoliv způsobem zavazovat. Byli označováni jako „poradce“ nebo „důvěrný pramen“.

Definici najdeme už v první směrnici StB o práci s agenturou z roku 1948 Pomůcka administrativně - operační pro krajská velitelství státní bezpečnosti: „Kromě stálých informátorů máme ještě kategorii příležitostných a nevázaných pracovníků, které nepovažujeme za součást agenturní sítě. Jsou to osoby, které nám vědomě a rády poskytují informace, jsou-li o to požádány. Tyto osoby jsou velmi důležitým pramenem našich poznatků, nejsou však v pevné závislosti StB služby. Nazýváme je 'poradci' nebo 'důvěrný pramen' (zkratka D).“

Gerloch pro INFO.CZ: Mám čisté svědomí, s StB jsem nespolupracoval. Byl jsem reformní komunista

sinfin.digital