Zoufalec týdne: Jan Zahradil. Komentář Petra Holce

Petr Holec

KOMENTÁŘ PETRA HOLCE | Jak poznáte správného konzervativce, za jakého se europoslanec ODS a lídr její kandidátky v květnových eurovolbách Jan Zahradil hrdě považuje? Když se nejlíp cítí v rodině ostatních konzervativců. Proto se teď poté, co v Evropském parlamentu hlasoval proti reformě autorského práva a tedy za obchodní zájmy amerických megafirem jako Google či Facebook, chlubí na Twitteru, kdo další z českých europoslanců hlasoval stejně jako on: komunisté Maštálka, Kohlíček a Konečná nebo odpadlíci Ježek s Teličkou...

I ten ostatně býval kromě bruselského lobbisty komunistou, takže je to vlastně „doma“. Ano, je to fakt überkonzervativní klub. A nejen oni. Protože Zahradil a spol. v europarlamentu v podstatě hájí obyčejné internetové lupičství, patří do jeho mentálního klubu i Piráti. Ti čeští sice na Brusel teprve táhnou, jako lupiči par excellence ale webové lupičství amerických gigantů samozřejmě hájí i oni. Logicky: i oni jsou stejní lupiči jako komunisti, i oni zlodějinu hájí v zájmu svobody všech. Jen u toho nosí trochu delší vlasy nebo dredy.

ODS tak konečně našla svou partu. Zahradil své hlasování za práva Googlu a dalších firem brát si prostě na webu zadarmo, co chtějí, a inkasovat za to největší peníze za reklamu radši halí do boje proti byrokracii a pirátství, což je taky logické: ODS dnes politicky nejvíc soupeří právě s Piráty. Mohl si ale aspoň vymyslet něco chytřejšího. A navíc když ještě vloni na podzim směrnici o ochraně autorských práv podpořil.

Januš: Jak Krtek o kamaráda Pandu a kalhotky přišel a zjistil, že je lepší se nesoudit

sinfin.digital