Půr: Čaputová musí dokázat, že není pokračovatelkou Kisky. Bez vlastní strany žádná změna nebude

KOMENTÁŘ MICHALA PŮRA | Když se stal Barack Obama poprvé americkým prezidentem, podlehl jsem zcela jeho kouzlu. Nepochyboval jsem, že přináší změnu, jeho inaugurační projev mě dojal stejně jako stovky milionů lidí po celém světě. Odmítal jsem kritiku jeho odpůrců, že nemá dostatek zkušeností, aby se mohl stát nejmocnějším mužem světa. Abych svoje stanovisko podpořil, přečetl jsem si Obamovu knihu Dreams from My Father. A tam jsem poprvé začal pochybovat.

Kniha je velmi dobře napsaná, nepochybně jde o jeden z nejkvalitnějších politických memoárů, přestože jej Obama v podstatě napsal ještě před vstupem do vrcholové politiky. Problém je, že příběh jeho rodiny je (sic!) velmi zajímavý a do značné míry strhující, jeho kariéra ovšem nikoliv. Tehdy jsem začal pochybovat, zda Obama není jen marketingový produkt, přičemž jeho „výsledky“ (zejména v zahraniční politice) dnes napovídají, že skutečně je.

Obamův příběh je značně podobný tomu, který zosobňuje nová slovenská prezidentka Zuzana Čaputová. Obama byl také aktivistou a právníkem, podobně jako vítězka slovenských voleb. Jen s tím rozdílem, že v Chicagu, nikoliv v Pezinku. Ve prospěch amerického exprezidenta zase mluví skutečnost, že před vítězstvím v prezidentských volbách prošel vítězně volbami do senátu. S jeho nástupem se ovšem rovněž spojovala podmanivá a nekritická touha po změně. Ať chcete nebo ne, musíte uznat, že média se k Obamovi chovala velmi vstřícně, stejně jako se část mainstreamových médií chová k Čaputové.

Reportáž: Proč Slováci volí ve volbách extremisty?

sinfin.digital