Petřík: Airbnb může skončit. Pirát Michálek vylévá dítě i s vaničkou

Jáchym Petřík

KOMENTÁŘ JÁCHYMA PETŘÍKA | Sdílená ekonomika je fenoménem dnešní doby a nejenom česká legislativa se učí řešit její dopady přímo za pochodu. Kapitolou samou pro sebe je krátkodobé ubytování, kde hraje prim především platforma AirBnB. A právě v následujících týdnech by měla Poslanecká sněmovna projednávat návrh nové regulace tohoto způsobu podnikání.

Se svými pozměňovacími návrhy přichází i pirátský poslanec Jakub Michálek, který pracuje s premisou, že je-li ubytování poskytováno v rámci podnikání, může být realizováno pouze v prostorách určených k ubytování. Odkazuje při tom na ustanovení stavebního zákona.

To říká, že stavbu lze užívat jen k účelu vymezenému v kolaudačním rozhodnutí. V praxi by to znamenalo, že pokud budete chtít svůj byt či dům pronajímat k ubytování, musíte mít tyto prostory zákonně zkolaudované pro tyto účely. Kouzlo je v tom, že ke kolaudaci potřebujete mj. souhlas všech dotčených subjektů, což jsou i majitelé dalších bytů v bytovém domě nebo vlastníci přilehlých parcel, nehledě na skutečnost, že často může být rekolaudace vyloučena již obecně územním plánem obce. Je nad slunce jasné, že možnost rekolaudace bude velice složitá a v některých případech i vyloučená.

Januš: Neposílejme lidi do vězení. Nechme je platit, stavět domy a zakažme jim Facebook

sinfin.digital