Holec: Ne, komunisti se fakt nezměnili. A jsou na to hrdí

Petr Holec

KOMENTÁŘ PETRA HOLCE | Na naše komunisty je prostě spoleh. Sotva se Piráti a jejich pražský primátor Zdeněk Hřib začali mediálně osvobozovat od nápadu hledat v Praze „prázdné“ byty pomocí sledování elektroměrů, protože to zavánělo někdejším komunistickým šmírováním lidí, přihlásili se k nápadu hrdě komunisti s tím, že je od začátku jejich a Piráti jim jen vykradli program. Což je vlastně i logické, protože obě partaje k sobě mají ideologicky nebezpečně blízko. Ani jedna si například není moc jistá soukromým vlastnictvím nebo naším členstvím v NATO.

Hlavní rozdíl je asi v tom, že zatímco převážně staří komunisti vymírají a politicky upadají, převážně mladí Piráti jedou na vlně popularity. „Minulý týden byl v pražské koalici ve znamení dohadů, co s prázdnými byty. Piráti šli dokonce tak daleko, že si osvojili volební program KSČM, když začali prohlašovat, že je nutné získat přehled o prázdných bytech i vlastnících, případně je zatížit vyšší daní,“ napsala v prohlášení předsedkyně pražských komunistů a bývalá zastupitelka Marta Semelová, jinak kovaná komunistka nejtvrdšího ražení.

Ponechme teď Piráty stranou, o nich si můžete přečíst třeba tady. O současné KSČM vám totiž předchozí pasáž řekne zhruba vše, co jste (ne)chtěli vědět. A nejvíc pak to, jestli se naši komunisti mentálně nějak změnili, jak občas říkají. „Kauza“ s elektroměry ukazuje, že ne. A že jsou na to stále patřičně i hrdí: prostě zůstali starými dobrými normalizačními straníky, jak je známe. Piráti podle komunistů ustoupili „bohatým majitelům a spekulantům“, kteří si byty kupují jen na investici, a mladé lidi a důchodce tím posílají pod most.

Peterson, Shapiro a další. Noví intelektuálové působí na okraji, Západ jim ale naslouchá

sinfin.digital