Kotrbatý: USA musí ze zbídačeného Assange dostat informace, jinak jeho zatčení vyjde naprázdno

Adam Kotrbatý

GLOSA ADAMA KOTRBATÉHO | USA požádaly Velkou Británii o vydání Juliana Assange. Ta zakladatele WikiLeaks se svolením Ekvádoru, na jehož ambasádě se Australan sedm let skrýval, zatkla. Vzhledem k počtu států, v nichž Assange čelí problémům se zákonem (ještě Švédsko i samotná Británie), je pravděpodobné, že v nějakém z nich skončí za mřížemi. Pro USA je ale zásadní od něj získat informace.

Není jisté, jestli Londýn Assange vydá. Britská justice rozhoduje autonomně, a zatímco tamní vláda by mohla mít tendenci vyhovět svému spojenci, u soudu může padnout i opačný verdikt. Pokud by k vydání došlo, získají Američané člověka, jenž posledních sedm let strávil v místnosti 6x3 metry s omezenou výbavou a poslední rok bez připojení k internetu.

Veškerou svoji aktivitu v nedávné době Assange věnoval boji proti vlastnímu hostiteli – ekvádorské vládě – s nímž se ale po posledních volbách rozkmotřil. Nevíme, co Assange k sebevražednému boji vedlo. Stav, v němž jej z ekvádorské ambasády vyváděla policie, však naznačoval, že někdejší hvězda světových whistleblowerů na tom není příliš dobře. V minulosti za ním dokonce musel chodit psychiatr.

Holec: Ne, komunisti se fakt nezměnili. A jsou na to hrdí

sinfin.digital