Němec: Kdo si vezme psychotické zabijáky z IS?

Lumír Němec

KOMENTÁŘ LUMÍRA NĚMCE | „Kam s ním?“ je název jedné z povídek Jana Nerudy, ve které autor řešil co udělat se slámou ze starého slamníku. Po porážce takzvaného Islámského státu musíme podobný problém řešit i my – Evropa, respektive civilizovaný Západ. Nejedná se o starou slámu, ale o bojovníky IS, jejich rodinné příslušníky a podporovatele, které nikdo nechce.

Podle zástupce severosyrských Kurdů žije v táboře na severu země víc než devět tisíc cizinců blízkých členům teroristické skupiny Islámský stát. Mezi nimi jsou ženy a 6500 nezletilých. A podobných táborů je na území syrského Kurdistánu víc.

Už během mého pobytu v Sýrii v roce 2015 jsme s Kurdy z jejich milic YPG a YPJ řešili problémy v souvislosti s uprchlíky a zajatými bojovníky IS. Kurdové nás žádali o pomoc s poskytováním pomoci pro asi 800 000 lidí, kteří tam v té době byli. Chtěli materiální podporu a na oplátku nabízeli spolupráci při odhalování a identifikaci příslušníků Islámského státu v Evropě. Měli k dispozici velké množství informací o Evropanech, kteří v Sýrii působili dlouhodobě v řadách IS, i o těch, kteří se tam otočili jen na pár měsíců a pak se vrátili.

Co s radikály IS, od kterých dává Západ ruce pryč? Soudit by je mohly mezinárodní tribunály

sinfin.digital