Půr: Média splnila roli užitečného idiota a pomohla okamurovcům do europarlamentu

GLOSA MICHALA PŮRA | Pokud se první členové SPD stanou v květnových volbách europoslanci, měl by Tomio Okamura poslat hned několik pugétů růží do řady pražských redakcí. Po čtvrteční demonstraci příznivců jeho strany jsou to média, která jim do Evropského parlamentu pomohla.

Na Václavském náměstí se sešlo pár stovek lidí, kterým zahrál Tomáš Ortel, řečnila Marine Le Penová a Geert Wilders. Zkrátka nic, co by si žádalo větší pozornost, nebo dokonce představovalo zásadní zvrat v demokratické společnosti. Nemusíme s vystupujícími souhlasit, ale pokud si jejich příznivci chtějí udělat protestní shromáždění v mezích zákona, těžko jim v tom můžeme bránit. Byla by z toho beztak hlavně demonstrace toho, že ani přední postavy evropské krajní pravice v Česku prostě netáhnou a už vůbec ne, když je teplo a můžete sedět na zahradě.

Nebyla by to ovšem média a někteří aktivisté, aby Okamurově akci nedodali punc něčeho skutečně zásadního. A tak jste na předních zpravodajských webech (často těch výrazně „protiokamurovských“) mohli najít on-line přenosy, příval videí, fotografie a nevím co všechno.

Dostál: Tristní výsledky tradičních stran. Jejich „staré dobré časy“ se jen tak nevrátí

sinfin.digital