Zrno: Pochod pro život aneb jak krajní levice protestovala proti tradiční rodině

Matyáš Zrno

KOMENTÁŘ MATYÁŠE ZRNA | Pochod pro život (nyní Národní pochod pro život a rodinu) prošel Prahou už po dvacáté. Je čím dál početnější, čím dál pozitivnější a čím dál veselejší. Jeho organizátoři z Hnutí pro život se snaží upozornit na to, kolik dětí je každoročně potraceno. A také nabídnout alternativu – v tomto roce upozorňují vládu, aby využila peníze z evropských fondů k podpoře rodin se třemi a více dětmi. Přes polovina potratů jde totiž u nás na vrub ženám, které čekají třetí dítě a ze sociálních důvodů se rozhodnou pro potrat.

Pochod je také takovým příjemným konzervativním setkáním. Tradičně na něm nechybí třeba Marek Benda či Pavel Bělobrádek, objevil se také Tomáš Zdechovský, kvůli pohřbu se omluvil Marek Výborný. Já jsem se na Klárově, odkud Pochod po rodinném programu vyrážel, potkal se Sašou Vondrou. Čím je starší, tím je konzervativnější, ostatně loni na Pochodu mluvil. Nešli jsme v průvodu dlouho, když nastal tradiční folklór krajní levice – pokus pochod zablokovat.

Zdá se, že nepomohlo ani to, že se snahy Hnutí pro život o pomoc matkám se třetím dítětem zastala dokonce i Saša Uhlová v levicovém A2larmu. Mladší a radikálnější soudruzi z nejrůznějších „kolektivů“ (jak si s oblibou říkají) chtěli akci. Několik desítek se jich pokusilo přehradit most, policie je ale asi po patnácti minutách vyvedla. Když jsme je míjeli, prohodil Saša trefnou poznámku: „Když se na ně podívám, tak tady v průvodu jsou ty lidi prostě nějak hezčí…“. A nutno dodat, že zpívající dívky, holčičky rozdávající perníčky a rodiny s dětmi působily minimálně tak nějak pozitivněji, než ti věčně protestující a pořád něčím krajně rozhořčení krajní levičáci. Člověk se nicméně musí jejich nasazení obdivovat. Takový Petr Doubravský stihne chodit na gymnázium, blokovat Pochod pro život a ještě organizovat páteční stávky středoškoláků za klima…

Půr: Kde končí úcta progresivistů k lidskému životu? Rozšíření potratů v USA je varováním

sinfin.digital