Januš: A co když bude Marie Benešová dobrou ministryní spravedlnosti?

Jan Januš

KOMENTÁŘ JANA JANUŠE | Prezident Miloš Zeman jmenuje v rámci aktuálních změn ve vládě novou ministryní spravedlnosti svou dosavadní poradkyni Marii Benešovou. Jde o nejvíce sledovanou ministerskou změnu, a tak se hodí rozebrat ji z obou stran. Ta první: Stále není jasné, proč premiér Andrej Babiš (ANO) navrhl právě ji. Nutně tedy budou pokračovat spekulace o tom, zda má nová šéfka spravedlnosti ochránit předsedu vlády či některé lidi z prezidentova okolí před trestním stíháním. Už z tohoto důvodu být ministryní neměla. Ta druhá: V diskusích se naopak stírá, že se řada argumentů proti Benešové používá účelově a také to, kolik čeká na resortu práce. Nová ministryně může některé důležité věci posunout dál a sehrát tak pozitivní roli.

Veřejným prostorem se nese obava, zda Benešová nepokosí některé vedoucí státní zástupce, zejména toho nejvyššího, Pavla Zemana. Nová ministryně všechny spekulace odmítá, na čistky se prý nechystá. A stejně mluví i Babiš. „Kdybych chtěl vyměnit nejvyššího státního zástupce, mohl jsem to udělat za menšinové vlády hnutí ANO. Všechno to jsou nesmysly,“ řekl včera večer v České televizi. Svou motivaci ke střídání šéfa resortu ale stejně obstojně nevysvětlil. 

„Pan Kněžínek se dozvěděl, že má být ministrem 15 minut před tím, než jsme ho s paní Schillerovou přemluvili. Byl tam dočasně. A ano, je asi pravda, že to plánoval později, ale vzhledem k tomu, že je (…) obměna vlády a vznikl tlak na změnu, byl jsem taky donucen urychlit rozhodnutí,“ uvedl ke konci dosavadního ministra spravedlnosti a naznačil tak tím i roli evidentně dlouhodobě posilující ministryně financí Aleny Schillerové. Ta dnes ostatně ve vládě obsazuje, stejně jako nový ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček, místopředsednický post.

Kněžínek skončit nechtěl, ale musel. Doplatil na to, že se nestal politikem

sinfin.digital