Holec: Miliony chvilek pro manipulaci. Kauza Benešová ukazuje bídu médií

Petr Holec

„Z národního hrdiny jsem národní padouch,“ popsala Marie Benešová efekt mediálního ataku na její jmenování ministryní spravedlnosti. Bývalá nejvyšší státní žalobkyně a ministryně spravedlnosti v Rusnokově vládě to trefila přesně: kdysi byla pro média hrdinkou, co bojuje s korupcí, zatímco teď je najednou zametačkou kauzy Čapí hnízdo. A ironie je, že proti ní nyní nejvíc bojují ti, kteří ji předtím stvořili a chránili. Samozřejmě včetně nás, novinářů.

„Národního padoucha“ z Benešové udělala opozice, což samozřejmě patří k její práci. Ostatně nic moc jiného vám v opozici ani nezbývá, když chcete, aby vás občas pozvali do televize dřív než o půlnoci. Politici ovšem mívají více tváří než herci, a proto se jim jejich role pletou ještě hůř. Proti Benešové naposled vytáhli i lidovci, kteří hlavně kvůli ní chtěli nové hlasování o důvěře vládě. Jak už ale k lidovcům patří, byli to právě oni, kdo v roce 2005 ve vládě Jiřího Paroubka hlasovali proti odvolání Benešové z funkce nejvyšší státní zástupkyně.

„Je to nešťastné rozhodnutí, které zakládá spekulativní důvody, třeba i nepravdivé. Nemůže to podpořit věrohodnost vlády. Marie Benešová byla člověk na svém místě a její odvolání není věrohodně zdůvodněno,“ řekl tehdy šéf KDU-ČSL. Stále se jmenuje Miroslav Kalousek, i když už nějaký čas patří do své vlastní partaje TOP 09. Berme proto jeho slova férově rovnou za dvě strany, abychom mu nekřivdili. Přechodem mezi lidovci a TOP 09 jistě zůstal názorově konzistentní. Takže teď proti Benešové nejvíc bojuje i TOP 09.

Holec: Z Feriho šarvátky je mediální kýč. Reakce by dojaly i diváky Honzy Musila

sinfin.digital