Palička: Odmítáš stávkovat s Gretou? Čeká tě šikana!

KOMENTÁŘ JANA PALIČKY | Z šestnáctileté Grety Thunbergové je už nějakou dobu globální celebrita. Švédská školačka objíždí kongresy a mluví k vlivným politikům, přitom pokračuje v aktivitě, která ji proslavila – v tzv. studentské stávce za klima. Ke stávkování inspirovala statisíce vrstevníků po celém světě. Ale co s těmi, kteří se přidat nechtějí? V Gretině rodném Švédsku můžou mít problém.

Ještě před rokem ji nikdo neznal. Teprve nedávno oslavila šestnáctiny a už je celosvětově známou osobností, nejspíš nejvlivnější ze své generace. Greta Thunbergová se zapsala do povědomí tím, že v pátky přestala chodit do školy a namísto toho protestovala před budovou parlamentu za důslednější ochranu klimatu. 

Na celé hnutí studentů, které Greta inspirovala k podobné aktivitě, můžeme mít všelijaké názory. Pro některé školáky to skutečně bude jen záminka, jak se v pátek ulít z výuky, ale jistě se mezi nimi najdou i tací, kteří to s ochranou klimatu myslí vážně. Jedno je ale jisté: Stejně tak jako žáci mají právo se akce zúčastnit, měli by mít právo účast odmítnout. Ať si každý rozhodne sám, a to bez jakéhokoli stigmatu. Bohužel realita je odlišná.

Dostál: ČSSD je nad propastí. Pokud chce přežít, musí do opozice a útočit na Babiše zleva

sinfin.digital