Januš: Samková nehodí vidle do EU, ale mezi advokáty. Nová unie jejich pověst pošramotí

Jan Januš

KOMENTÁŘ JANA JANUŠE | Advokátka Klára Samková skončila v evropských volbách tak, jak se všeobecně očekávalo. Výrazně propadla. Nestačily ani sliby ve volebních klipech, že když to nepůjde, hodí do Evropské unie vidle. Teď tak bude mít o to více času na nově založenou Unii advokátů, jejíž se stala předsedkyní. Prostřednictvím tohoto spolku podle všeho hodí vidle nejen do advokátního stavu, ale také do českého právního prostředí jako takového. Jako by mu nestačilo, že je ministryní spravedlnosti Marie Benešová (za ANO).

Unie advokátů má, tak jak Kláru Samkovou cituje server Česká justice, chránit a zajímat se o zájmy advokátů. České advokátní komoře, tedy oficiální stavovské organizaci, chce v tomto ohledu poskytovat zpětnou vazbu. Na tom by nebylo nic špatného, vždy prospěje, když do zakonzervovaného stavu vstoupí další hybatel dění s novými myšlenkami a snahou získat si své místo. Pokud se hraje fér, těžit z toho mohou všichni. 

Klára Samková ale neusmiřuje a nesjednocuje, to spíše naopak. S málokým vyjde a málokdo vyjde s ní. O něčem svědčí i její dosavadní životopis. Opakovaně se snaží vstoupit do politiky: chtěla třeba kandidovat na prezidentku, v předešlých evropských volbách málem vedla tehdejší Úsvit přímé demokracie Tomia Okamury, nyní narazila s APAČI 2017. Voliči ale o ni nemají zájem.

V Česku se chystá podobné omezení práv jako v Polsku, bijí na poplach advokáti

sinfin.digital