Palička: Sedláci u evropského Chlumce aneb Komu eurovolby (zaslouženě) zlomily vaz

KOMENTÁŘ JANA PALIČKY | Většina analýz a komentářů se po volbách do Evropského parlamentu logicky soustředí na vítěze a do detailu zkoumá, kdo vlastně bude příštích pět let reprezentovat Česko na unijní půdě. Dovolím si vydat se cestou opačnou a zaměřit se na ty, kterým se úplně nezadařilo a nejspíše, více či méně po právu, zmizí z evropské politické mapy.

Na prvním místě by se slušelo zmínit ty, kteří se sice do europarlamentu nedostali, ale přesto jejich výsledek není tak úplně prohrou. Pomyslným jednookým králem mezi slepými se stal Pavel Telička a jeho hnutí HLAS. Vzhledem k tomu, že je Telička starým pragmatikem, tak zvolení asi upřímně nečekal ani on sám. Nicméně 2,38 % je i tak solidní výsledek, který novému hnutí přihraje do stranické pokladny téměř 1,7 milionu, z čehož se při troše snahy lze na české politické scéně etablovat.

Telička avizoval, že mu jde nejen o politiku evropskou, ale i o tu vnitrostátní, takže výsledek HLASu je nutno brát tak, že svému otci zakladateli dává důvod zamyslet se nad tím, co bude dál. Ochotu ke spolupráci naznačil poněkud nečekaně i Miroslav Kalousek. Uvidíme, jestli Teličkův HLAS bude vyslyšen nebo definitivně utichne.

Druhou poměrně nečekanou „vítězkou na poli poražených“ je youtuberka Sejroška, která byla v čele recesistického uskupení ANO, vytrollíme europarlament. Myšlenka tohoto volebního sociálního experimentu byla jednoduchá – srandahnutí bylo mezi volebními lístky před hnutím ANO a jeho členům šlo víceméně jen o to ověřit si, kolika lidem postačí, že uvidí ona tři velká písmena a v domnění, že jde o babišovce, vhodí lístek do urny.

I sám Babiš se rozohnil, že z jeho voličů nikdo nebude dělat blbce. Nakonec ale recesisty volilo přes 37 tisíc lidí. Těžko říct, kolik pro 'trollANO' hlasovalo vědomě ze srandy a kolik naletělo, ale i tak se můžeme shodnout na tom, že experiment vyšel. A teď si představte, že by se před volbami Sejroška přejmenovala z Lucie Schejbalové na Lucii Babišovou, to by možná bylo na Chodově ještě velké mrzení.

sinfin.digital