Maňák: Eurodotační výbušnina. Viníkem není jen Babiš, ale i ti, kdo udržují systém v chodu

KOMENTÁŘ MARTINA MAŇÁKA | Návrh auditu Evropské komise popisující dotačně-premiérský střet zájmů Andreje Babiše připomíná pokus o znovuobjevení Ameriky. Ve své podstatě je situace jasná od chvíle, kdy tehdejší vlastník Agrofertu vstoupil do politiky a propojil tak tento svět se svým byznysem. Silné pochybnosti ale vyvolává navenek polarizované vyznění kauzy, kdy je premiér prezentovaný jako hlavní a jediný viník, zatímco Evropská komise jako úctyhodná autorita a bezchybný ochránce spravedlnosti.

Realita je přitom odlišná. Andrej Babiš je sice jednoznačně viníkem přinejmenším v rovině etické. O jeho případné vině v rovině právní musí rozhodnout příslušné evropské orgány či soud. Zapomíná se ale na fakt, že bez eurodotací přelévaných soukromému sektoru by onen třeskutý střet zájmů nemohl vůbec nastat a to ani u kauzy Čapího hnízda, ani u dalších případů, jejichž vrcholem bylo 100 milionů korun na „inovativní“ výrobu toastovacího chleba…

Kdyby se EU nevyvinula v cosi, co by se dalo přejmenovat na „Evropskou přerozdělovací unii“, která přelévá peníze velkým a ziskovým soukromým firmám na jejich podnikatelské, ziskem řízené záměry, pak by se Andrej Babiš možná vůbec neocitl v dnešní šlamastyce. Dlužno také podotknout, že nebýt eurodotací, pak by současný premiér možná vůbec nevstoupil do politiky… Ale to je jen hypotéza.

Nebudeme držet hubu a krok. Babiš se nás bojí, půlka národa chce, aby skončil, říká Minář

sinfin.digital