Holec: Spolu proti sobě. Opozice vymýšlí, jak neporazí Babiše

Petr Holec

KOMENTÁŘ PETRA HOLCE | Co spojuje ODS, TOP 09, STAN, KDU-ČSL a Piráty? Samozřejmě premiér a šéf ANO Andrej Babiš, jejich společný úhlavní nepřítel a současný hegemon politické scény. Takže vymýšlejí, jak ho porazit společně, když už ani jedna z těchto stran nemá ani polovinu volební síly ANO a třem z nich vážně hrozí vypadnutí ze sněmovny. Problém je, že nic takového nefunguje. Ani pět dacií nikdy nedá dohromady ferrari.

Taky jste možná poslední dobou zachytili články s titulky jako tento: „Pětice roztříštěných opozičních stran směřuje do tří formací: konzervativní koalice ODS a KDU-ČSL, liberální TOP 09 se Starosty a alternativní Piráti chtějí zůstat sami“. Začněme od konce. Ano, Piráti skutečně musí zůstat sami, protože jsou stejně alternativní jako léčba rakoviny hrou na didžeridu. „Vzájemné voličské překryvy nejsou dostatečné, nedává to smysl,“ řekl k tomu místopředseda Pirátů Mikuláš Ferjenčík. Nejspíš myslí to, že si Piráti prostě volně berou voliče ODS a TOP 09, tak proč se o ně znovu dělit?

Navíc TOP 09 jeví známky klinické smrti, což nebývá nejlepší svatební věno. „To vše ukazuje, že spolupráce je jednoznačně cesta, kterou bychom se měli vydat, pokud chce současná opozice uspět a porazit marketingový populistický projekt Andreje Babiše. Je ale nutné, aby o spolupráci stáli i ti druzí. Pevně věřím, že aspoň části z těchto stran se to podaří. Lidé umí ocenit snahu nalézt konsenzus a překonat rozdíly i občasné osobní animozity,“ řekla ke spojování opozice místopředsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová.

Vážné dilema. Je v pořádku nechat zemřít 17letou dívku, která neměla smrtelnou nemoc?

sinfin.digital