Realitní trh v Česku se zbláznil. Až zdejší bublina praskne, budou se všichni divit. Komentář Jiřího Štefka

Jiří Štefek

Podle aktuálních statistik se prodává metr čtvereční u nového bytu v Praze za nevídaných 70 tisíc korun. A pražští developeři naznačují, že by ceny mohly růst i v letošním roce. V regionech mimo Prahu jsou ceny sice o poznání nižší, ale i zde se v posledních letech svižně šplhaly vzhůru. Zatím tato spirála poptávky a rostoucích cen ještě funguje, ale jen co nastanou první problémy ekonomiky, velká část trhu se sesype jako domeček z karet. Nezapomeňme, že kvůli pořízení mnohamilionových bytů se většina lidí zadlužila až po uši.

Rostoucí hospodářství, optimismus lidí ohledně vlastní budoucnosti a nízké úroky u hypoték. Tak developeři i realitní analytici dokola okomentovávají stav, kdy lidé skupují byty či domy ve velkém, byť mnohdy z vlastních zdrojů či úspor dají dohromady jen pár procent z ceny nemovitosti.

Na jednu stranu se není čemu divit. Úroky u hypoték jsou stále nízké, nezvýšily se ani v prosinci, ačkoliv to banky kvůli novému zákonu o spotřebitelském úvěru avizovaly. Lidé jsou zmasírováni reklamou, jak je výhodné pořídit si vlastní bydlení, ale i poněkud zhovadilými představami nebo nesmysly ve společnosti, že musí bydlet právě a jenom ve vlastním. Toto je český unikát, protože například v mnoha velkých městech v Německu či Rakousku žije většina lidí v nájemních bytech a všem tato konstelace vyhovuje.

Penta v Praze postaví SmíchOff. Slibuje proměnu zanedbané části čtvrti

sinfin.digital