Dostál: Hlasování o nedůvěře bude jen předehra větších otřesů. Babiše čeká horký podzim

KOMENTÁŘ VRATISLAVA DOSTÁLA | Že opozice završí tlak na premiéra Andreje Babiše ještě před prázdninami pokusem o vyslovení nedůvěry jeho vládě, bylo už dopředu prakticky jisté. Zrovna tak je jasné, jak hlasování dopadne. Babišův blok ve sněmovně je pořád dostatečně pevný, aby úder odvrátil. Přesto je tu ještě jedna jistota: Letošní podzim bude pro českého premiéra pořádně horký.

Česká politika se v posledních měsících zacyklila. Chybí jí moment překvapení i dynamika. Může za to expanze skandály a střetem zájmů zatíženého Andreje Babiše, jehož osoba je už nějaký čas dominantní osou tuzemské politiky. 

Babiš svůj politický nástup opíral o ambici rozbít někdejší mocenskou strukturu, které dlouhé roky dominovaly strany prolezlé rozličnými šíbry a kmotry připomínajícími předlistopadovou sortu veksláků. Babiš mluvil o korupční hydře, přičemž jeho rétorika měla v očích mnoha voličů racionální jádro. Měli zkrátka oprávněný dojem, že je v politice nikdo nezastupuje. Je ale stále jasnější, že si ke své smůle začali spojovat naděje s člověkem, který po sobě zanechá ještě víc paseky, než jeho předchůdci.

Dostál: Babiš i Zeman se mýlí a mají problém. Hněv se rozlévá z centra

sinfin.digital