Dostál: Tradiční levice v troskách. Filip hájí Babiše, sociální demokraté mlčí

KOMENTÁŘ VRATISLAVA DOSTÁLA | Zatímco sociální demokraté ohledně skandálů Andreje Babiše v posledních dnech až na výjimky takřka mlčí, předseda komunistů Vojtěch Filip se jal předsedu hnutí ANO aktivně hájit. Respektive se pokusil zpochybnit integritu a motivace lidí, kteří v nepřehlédnutelném měřítku chodí demonstrovat. Protestní akce podle něj ukazují, jak povrchní a vlastně i sobečtí jsou někteří Češi a jak snadno se dají zmást.

Je v tom jeden z paradoxů naší současné situace. Komunista hájí svého třídního nepřítele, tedy oligarchu a trestně stíhaného premiéra České republiky. A činí tak v situaci, která je pro komunisty sporná nejméně ve dvou ohledech: nejen že udržují u moci člověka, jehož zájmy jsou v rozporu se zájmy těch, které by měli komunisté v politice zastupovat. KSČM tak navíc činí v situaci, kdy se jí kriticky snižuje nejen členská základna, ale především počet voličů. A aby to bylo ještě zamotanější: úbytek voličů souvisí přímo s expanzí politického projektu Andreje Babiše a s jeho nedávným obratem doleva.

Zkrátka řečeno: Babiš vyluxoval tradičním levicovým stranám voličskou základnu, přičemž jsou to právě komunisté a sociální demokraté, kdo ho drží v ten samý moment u moci. Na místo, aby se proti jeho populistické politice vymezili z principiálních levicových pozic, dělají mu stafáž, zatímco on svou politikou uplácí rozličné společenské segmenty ve víře, že mu zachovají přízeň u voleb. Typickým příkladem budiž penzisté, tedy zdaleka nejdisciplinovanější voličská skupina a zároveň toho času pevné jádro voličů obou zmíněných tradičních levicových stran.

Kovář: Slzy, ponížení, mediální lynč. Trpké odchody z Downing Street č. 10

sinfin.digital