Palička: Lži a pokrytectví primátora Hřiba. Hrdiny z krypty měl uctít spolu s ostatními

KOMENTÁŘ JANA PALIČKY | V úterý 18. června se v pražské Resslově ulici konalo tradiční uctění památky parašutistů, kteří v kryptě kostela sv. Cyrila a Metoděje před 77 lety položili své životy. Na rozdíl od let minulých tu ovšem chyběl pražský primátor. Pirát Zdeněk Hřib svoji neúčast odůvodnil tím, že ho organizátor – prý Český svaz bojovníků za svobodu – nepozval. Dnes je zřejmé, že to nejsou jen výmluvy, ale rovnou lži.

Hrdinství československých parašutistů, kteří se v kostele sv. Cyrila a Metoděje skrývali po atentátu na zastupujícího říšského protektora Reinharda Heydricha a svedli zde s nacistickou přesilou svůj poslední boj, připomíná každoroční pietní akce. Kvůli událostem z června 1942 se zde schází široká paleta hostů, představitele metropole nevyjímaje. Letošek byl jiný – nedorazil primátor Zdeněk Hřib ani další osoby z vedení Prahy. A květiny od nich podle všeho také ne.

Hřib s tím byl pochopitelně konfrontován. Na svoji obranu začal na Twitteru tvrdit, že by se zúčastnil rád, ale nebyl organizátorem, za kterého označil Český svaz bojovníků za svobodu, pozván. A proto to tedy prý „nešlo“.

sinfin.digital