Půr: Vrtulníky ukazují, kolik stála schůzka Babiše s Trumpem a s kým budou problémy

KOMENTÁŘ MICHALA PŮRA | Americký velvyslanec Stephen King dnes předal české straně dvě nabídky na americké vrtulníky. Obě se pohybují kolem 13-14 miliard korun. Od březnové návštěvy premiéra Andreje Babiše v Bílém domě víme, že k tomuto obchodu dojde, i tak si ovšem zaslouží pozornost. Ukazuje totiž cenu, kterou jsme pomyslně za schůzku Babiše s americkým prezidentem Donaldem Trumpem (a tedy za preferenci amerických strojů na úkor italských) zaplatili. Přišlo nás to na minimálně šest miliard korun.

Na stole jsou aktuálně dvě možnosti: V případě vrtulníků UH-60 Black Hawk je konečná cena (13,2 miliardy korun za 12 strojů) o pár miliard nižší, než se očekávalo. Druhá nabídka počítá s osmi vrtulníky Venom a čtyřmi Viper. Ty jsou ale bojové, nikoli víceúčelové. Nedokáží převážet mužstvo a s úspěchem této nabídky proto nelze příliš počítat.

S čím naopak počítat musíme, je, že jde o ceny základní. Pokud se započítají náklady na provoz a servis vrtulníků, může být konečná částka zhruba trojnásobná. To se ovšem týká prakticky každé vojenské techniky.

Stehlík: Pole Agrofertu jsou časovaná bomba. Holdingy dováží cizince a tunelují venkov

sinfin.digital