Dostál: Zeman není zvyklý ustupovat. Šmardu nechce, ČSSD prohraje

KOMENTÁŘ VRATISLAVA DOSTÁLA | Tuzemská politika rychle nabrala spád. Navzdory mediálním výstupům sociálních demokratů je naprosto jasné, že prezident Miloš Zeman odmítá jmenovat jejich místopředsedu Michala Šmardu ministrem kultury. Je to sice ve své podstatě jedna z nedávno formulovaných podmínek ČSSD pro další setrvání v koalici, strana se ale přesto rozhodla vládu ještě nepoložit. Věří, že je o čem vyjednávat a předseda Jan Hamáček se chce setkat s prezidentem. Dosavadní zkušenost nás každopádně nabádá k opatrnosti: Zeman není zvyklý ustupovat.

Jan Hamáček se dostal vlastní vinou do zapeklité situace. S Milošem Zemanem byl údajně dohodnutý, že se výměna Antonína Staňka za Michala Šmardu na ministerstvu kultury odehraje na přelomu května a června. Hamáček ale dohodu porušil, neboť se blížily evropské volby a pozice Staňka se před nimi zdála být neudržitelnou. Známým výsledkem byla ministrova oznámená rezignace, kterou on sám označoval za vynucenou. Tak alespoň dosavadní vývoj vnímá Miloš Zeman podle zdroje INFO.CZ, který se pohybuje přímo v centru dění. 

Zjevné je, že Zeman se od tohoto momentu rozhodl jednat bez ohledu na sociální demokraty. Staňka v úřadu nechal a proto také včera Šmardovi řekl, že ho ministrem kultury nejmenuje. A nic na tom nemění, že to sociální demokraté nechtějí veřejně přiznat. Pokud dnes Hamáček mluvil o tom, že Zeman jmenování Šmardy kategoricky neodmítl, je to jen hra se slovy. 

Insider: Zeman mě naléval levným vínem a pak mě Ovčáček zařízl, říká Miroslav Poche

sinfin.digital