Půr: V4 byla při výběru šéfky Komise slyšet. A to je dobře, byť to není její vítězství

KOMENTÁŘ MICHALA PŮRA Novou šéfkou Evropské komise se má stát německá politička Ursula von der Leyenová, jak se večer po maratonském jednání shodli lídři států unie. V případě Česka to lze vnímat jako příznivou zprávu, byť s jistými otazníky. Visegrádská čtyřka včetně premiéra Andreje Babiše to rovnou vydává za svoje vítězství. Zcela jistě to nelze nazvat takto jednoduše, ale je dobře, že zástupci V4 byli slyšet. I díky nim se totiž podařilo zablokovat volbu ryzího socialisty Franse Timmermanse.

Za pozornost stojí, že v čele skupiny, která sdružuje Česko, Maďarsko, Polsko a Slovensko tentokrát jednoznačně figuruje maďarský premiér Viktor Orbán. Tedy politik, který se podle mnohých „expertů“ nachází na evropské půdě v izolaci. V tomto případě jde ale spíš o okřídlené „přání otcem myšlenky“. Jak jsme v minulosti na INFO.CZ upozorňovali, volání po izolaci Orbána je čistý kalkul, protože v Bruselu či Štrasburku se jeho lidé i on sám chovají čistě pragmaticky a poměrně konstruktivně.

To ostatně po volbě přiznal i bývalý šéf Evropského parlamentu Martin Schulz, který zvolení Ursuly von der Leyenové označil za vítězství Orbána a spol. Ani V4 a Italové, kteří jí tentokrát stáli po boku, by nedokázali zablokovat výběr Timmermanse, pokud by k němu ostatní členské země přistoupily.

Von der Leyenová bude šéfkou Evropské komise, uspěla jen o devět hlasů. Jaký je její příběh?

sinfin.digital