Holec: Zeman zasahuje dvakrát. Hodil vidle i do iluzorní opoziční spolupráce

Petr Holec

KOMENTÁŘ PETRA HOLCE | Je to jen pár týdnů, co se opoziční politici opili jednotou čtvrtmilionového davu demonstrantů z Letné, kteří požadovali demisi premiéra. Hned se proto začali „jednotit“ taky, když už Babiše neporazili rozdělení. ODS, TOP 09 a STAN začaly mluvit o předvolebním bloku, jehož partajní lídři potlačí svá ega a volby vyhrají společně. Dlouho jim to nevydrželo.

A vidíte: když si teď prezident Miloš Zeman řekl, že ční nad Ústavou stejně jako Pražský hrad nad Strakovou akademií, a proto prostě nepřijme demisi ministra kultury Antonína Staňka, je s předvolebním „opoblokem“ rázem konec. Když se totiž šéf ODS Petr Fiala rozhodl, že nadešel čas ukázat, že je fakt lídr a ne jen krizový manažer, a vyzval ke zrušení přímé volby prezidenta, hodili mu do toho hned všichni opoziční partneři vidle.

Ukázali, že něco jako čtyřkoalice ODS, TOP 09, STAN a lidovců nejspíš nikdy nedojde ani k volbám. „S respektem k Ústavě jsem velmi obezřetný k takto zásadním zásahům. Nepřijde mi rozumné ji měnit kvůli manýrům jednoho člověka. Kladu si také otázku, kdo by případně byl zvolen dnešním Parlamentem?“ napsal ČTK předseda KDU-ČSL Marek Výborný, jehož podpořil i šéf STAN Vít Rakušan. „Ústava by se neměla měnit na základě jedné špatné zkušenosti, že máme prezidenta, který Ústavu nectí,“ řekl.

Poláček: Je mi zle z lidí, co Zemanovi přejí smrt. Třetinu novinářů bych kvůli aktivismu vyházel

sinfin.digital