Holec: Okamura s partou zabrušovačů se znovu hlásí do vlády. Babiše můžou zlikvidovat

Petr Holec

KOMENTÁŘ PETRA HOLCE | Jaká náhoda: zrovna o víkendu před pondělním hlasováním ČSSD o případném odchodu z vlády si udělala konferenci SPD, na níž se její kápo Tomio Okamura znovu nabídl premiérovi a šéfovi ANO Andreji Babišovi do vlády. A přátelskou zdravici partě „zabrušovačů“ poslal i prezident Miloš Zeman, který už nějakou dobu méně přátelskými „zdravicemi“ naopak z vlády vyhání sociální demokraty. Podle něj není SPD extremistická, ale „radikální“, což prý znamená „návrat ke kořenům“.

Těžko říct, jaké kořeny má Zeman na mysli. Radikální ale SPD určitě je, o tom žádná. Její šéf Okamura klidně rozloží i vlastní hnutí, když se mu to hodí, jak předvedl s Úsvitem. A méně šťastní sympatizanti SPD chodí v rámci povinného boje proti migrantům vykolejovat vlaky. Nechtějte proto radši vidět skutečně extremistickou partu, i když SPD k ní vlastně podle zpráv ministerstva vnitra nemá nijak daleko.

Pravda ale taky je, že SPD má víc poslanců než ČSSD a navíc je jednotná. Doslova jako jeden muž – Okamura, který za ni téměř vždy sám mluví, i když už teď partaj nenese v názvu jeho jméno. „Nabízíme podporu vládě odborníků sestavenou vítězem voleb, protože bez 78 poslanců hnutí ANO nelze ve sněmovně v tomto volebním období nic prosadit. Jednoznačnou prioritou pro předsednictvo SPD, kterou nám stanovuje členská konference, je prosazování programu. Na prvním místě musí být program a v žádném případě politikaření nebo zákulisní čachry,“ řekl o víkendu.

Půr: Proč se Klaus nemýlil a smutný konec nepoučitelných environmentalistů

sinfin.digital