Januš: Benešová začala řešit exekuce. Je to líbivé, podstata ale uniká

Jan Januš

KOMENTÁŘ JANA JANUŠE | Z posledních oficiálních zpráv ministerstva spravedlnosti se zdá, že se ministryně Marie Benešová (za ANO) konečně začala starat také o své pozitivní PR. Vybočuje zvláště informace, podle níž „ministerstvo spravedlnosti identifikovalo, že v současné době může existovat až 133 tisíc nezákonných exekucí.“ Celou situaci chce resort samozřejmě řešit, stejně tak prosazuje ve vymáhání dluhů další koncepční změny, tentokrát s mantrou jeden dlužník, jeden exekutor. Jak bychom měli tato sdělení číst?

Zvláště u té části veřejnosti, která je zadlužená, to jistě může přinést body. Stále se ale vznáší otázka, zda by přece jen exekuce a insolvence nebylo vhodné zkusit přenastavit spíše koncepčními kodexy než neustálými novelami, které jdou někdy i proti sobě. A stejně tak je do těchto debat nutné neustále vracet věřitele. Zdálo by se to samozřejmé, v posledních letech tomu tak ale spíše není, než je.

Co líbivého se teď říká o exekucích?

„Jedná se o řízení, jejichž rozhodčí doložku je potřeba prověřit. V září se ministerstvo spravedlnosti opětovně obrátí na všechny okresní soudy, aby sdělily, jakým způsobem v zastavování nezákonně vedených exekucí pokročily,“ uvedl tento týden resort s tím, že v červnu obeslal soudy s tabulkami s konkrétními informacemi.

Exekuce by se mohlo zbavit 60 tisíc lidí ročně. Dostáváme se na hranu, myslí si ekonom

sinfin.digital