Zrno: Fenomén Johnson. Britský premiér je mužem na svém místě, drží ale dvojsečné zbraně

Matyáš Zrno

KOMENTÁŘ MATYÁŠE ZRNA | Showman, klaun, nevěrník, ctižádostivec, cynik, vynikající rétor a bavič, trochu lenoch, nepředvídatelný politik i břitký spisovatel… to vše je nový šéf britských konzervativců a od středečního odpoledne též nový britský premiér Boris Johnson. Dokáže, že není jen tlučhuba? Dokáže s rozdělenou stranou a nepřátelskou EU dovést zemi k brexitu? A sjednotit Konzervativní stranu i Velkou Británii. Mnozí o tom pochybují, ale minimálně nikdo lepší na výběr není. Země potřebuje energického muže a z Borise Johnsona energie a optimismus jenom prýští.

Výjimečné situace vyžadují výjimečná řešení a Británie je v jedné z nejhlubších krizí od druhé světové války. Alespoň tak to tvrdí média. Osobně si troufnu tvrdit, že mrazivé zimy v letech 1946–1947, Suezská krize či hornické stávky v 80. letech, kdy se svítilo petrolejkami, byly horší. Země i Konzervativní strana ale jsou skutečně rozděleny, hrozí brexit bez dohody a co hůř – vítězství labouristů pod vedením Jeremy Corbyna, který je na politické ose (jak by řekl Roman Joch) „mírně nalevo od Fidela Castra“.

Konzervativci potřebují lídra s velkým L. Johnson se jím může stát, ale i jeho největší fandové se v duchu obávají, že to může skončit také fiaskem. Johnson totiž působí spíše jako mistr PR, než každodenní práce. Nijak zvlášť se nepředvedl na postu ministra zahraničí, neobratně tápal, když se nabízelo převzetí premiérského křesla a leckdo ho podezřívá, že i samotný brexit nebyl až tak věcí jeho srdce jako spíše kalkul, jak se zbavit premiéra Camerona.

Kovář: Slzy, ponížení, mediální lynč. Trpké odchody z Downing Street č. 10

sinfin.digital