Spor o charakter židovského státu: Patří Izrael na Východ jen polohou, nebo i mentálně?

Pavel Novotný

KOMENTÁŘ PAVLA NOVOTNÉHO| Kdo jsou obyvatelé nynějšího Izraele? Potomci evropských židů, kteří si s sebou ze starého kontinentu vzali levicové ideály a západní kulturu? Nebo je Izrael státem těch židů, kteří Orient nikdy neopustili? A kteří proto smýšlejí podobně, ba stejně jako jejich arabští sousedé? Jinými slovy: Je Izrael mentálně součástí Západu, nebo jeho lídři přemýšlejí jako jejich blízkovýchodní kolegové?

Vyrábí amatérsky natočená videa s náhodnými kolemjdoucími, kterým klade přímočaré dotazy. Důvod? Když Corey Gil-Schuster před zhruba dvaceti lety přicestoval ze zámoří do Izraele, nebyl zcela spokojen s informacemi z médií. Začal se tedy ptát sám – jen tak, v parcích, na chodníku, s kamerou v ruce. Před pěti lety zjišťoval, co si sami Izraelci myslí o vlastní kultuře. Je blízkovýchodní, či západní? Slyšel spoustu banalit, klišé. Podle některých má společnost blízkovýchodní charakter, protože se lidé k sobě ve veřejném prostoru „chovají hrubě“ a „na ulicích pořvávají“. Což je prý typické také pro Araby. Další usuzovali na Východ kvůli převážně orientálnímu jídelníčku. Jiní naopak upozorňovali na rozvinutý průmysl a náklonnost k vyspělým technologiím, čímž prý Izrael kopíruje Západ, především pak Německo.

Pak se Corey optal Meirav, když odpočívala ve stínu vchodových dveří. „Pokoušíme se být západní, ve skutečnosti jsme ale Blízký východ. A já jsem ráda, že tomu tak je,“ konstatovala. Na otázku, z jakého regionu dorazili její židovští rodiče, odpověděla: „Oba přišli z Iráku“.

Expremiér Barak pro INFO.CZ: Blízký východ je tvrdý, Izrael je nejsilnější a musí to tak zůstat

sinfin.digital