Maňák: Začarovaný kruh důchodových reforem. Řešením je zdravě rostoucí ekonomika

KOMENTÁŘ MARTINA MAŇÁKA | Stát se při udržování dlouhodobé perspektivy důchodů začíná motat v začarovaném kruhu, v němž jsou pokusy o zásadní reformu střídány pouhým dolaďováním systému. To vše v situaci, kdy i samotné ministerstvo práce a sociálních věcí líčí penzijní budoucnost v nejčernějších barvách a hrozí prudkým růstem penzijních odvodů a dalším zvyšováním hranice věku odchodu do důchodu.   

Ministerstvo práce a sociálních věcí v nejnovější zprávě varovalo, že penzijní systém směřuje k nerovnováze, protože dnešní mladí lidé do systému za svůj produktivní život odvedou o 41 procent méně, než kolik v budoucnu odčerpají na svém důchodu. Při stagnaci či snižování počtu ekonomicky aktivních lidí a při zvyšování počtu penzistů i doby jejich dožití se jeví jako logické, že průběžný penzijní systém se v budoucnu může ocitnout v kritickém finančním deficitu.

Resort ministryně Maláčové proto k dosažení rovnováhy navrhuje zvyšování plateb důchodového pojištění z dnešních 28 na 40 procent. A zdůrazňuje potřebnost odsouvání hranice věku odchodu do důchodu. Ten je dnes zhruba 63 let s tím, že pro muže i ženy platí zákonem stanovený strop 65 let, na který mají „narazit“ po roce 2030. Pochopitelně, to vše je míněno ryze statisticky a zprůměrovaně za celou populaci České republiky. 

Havlíček: Nenávist vůči Babišovi je už patologická, nervózní opozice si sama škodí

sinfin.digital