Januš: Babiš nerozumí zákonům. Pro nás šílená zpráva, premiér z toho ale může překvapivě těžit

Jan Januš

KOMENTÁŘ JANA JANUŠE | Premiér Andrej Babiš nerozumí Ústavě a neumí ji vykládat. Tím pádem dost možná nepobírá ani další české zákony. Pro nás všechny je to dost šílená zpráva. Pro něj osobně to ale tak špatné být nemusí. Může se tím dokonce vyhnout i případnému odsouzení za potenciální prohřešky v kauze Čapího hnízda. Ústavní kutilství se ostatně v poslední době rozmáhá stále více, což bude mít, i kvůli současným ústupkům ČSSD prezidentovi, dlouhodobé dopady na české právní vědomí. Alespoň že se zákonů stále drží soudci.

„Je ústava, procedury, tradice a obvyklé postupy. Ústava při výměně ministra žádné termíny nemá, takže není porušována,“ říkal v rozhovoru pro sobotní Právo Andrej Babiš a hájil tím postup prezidenta Miloše Zemana, který donedávna váhal s odvoláním ministra kultury Antonína Staňka.

To, co premiér řekl, není pravda, i když to tak může vypadat. V právní logice neplatí, že i když na předpokládaném místě nenajdeme konkrétní informaci, tato neexistuje. Uznávám, že je to matoucí, a to natolik, že stejné tvrzení bylo možné v minulém týdnu zaslechnout třeba i v Českém rozhlasu. Ústavní experti se ale v naprosté většině shodují v tom, že když Ústava termín neobsahuje, má k předpokládanému jednání dojít bez zbytečného odkladu. Alespoň že prezident nakonec Ústavu naplnil, když ke konci července Staňka skutečně odvolal.

Januš: Nejnenáviděnější soudce je zpátky. Sváček kvůli kandidatuře čelí i placené kampani

sinfin.digital