Holec: Politické pirátství v Praze. Vládnout s nimi je hodně drahé sebepoškozování

KOMENTÁŘ PETRA HOLCE | Už je to jak přes kopírák: Sejde se pražská koalice a skončí to brekem nad „pirátstvím“ Pirátů. A to to s Prahou sobě a Spojenými silami netáhnou ani rok. Naposled své koaliční partnery zaskočili v pondělí, když se na jednání rady hlavního města pokusili odvolat ředitele městské firmy Pražská plynárenská Pavla Janečka. U jejich partnerů to ale neprošlo, a tak máme znovu na stole otázku, jak dlouho tahle koalice přežije.

Po Pavlu Janečkovi jde pražský pirátský primátor Zdeněk Hřib, který ho viní z manažerských pochybení. Vytýká mu, že za jeho éry vznikla ve firmě řada problémů – jde o policejní vyšetřování a statisícové tantiémy pro členy dozorčí rady včetně bývalého zastupitele a „lucifera“ ČSSD Karla Březiny nebo o to, že si prý Janeček sám přiklepl půlmilionovu tantiému, což ovšem Pražská plynárenská odmítá.

Ano, jistě: nechtějte radši vidět finanční management mnohých městských firem, protože by vás pak mohly přepadnout sklony k defenestraci. O to ale nejde. Piráti samozřejmě nechápou, že řídit Prahu není jako kormidlovat pirátskou bárku, co si jede pro lup. Tedy že nemůžete šéfa firmy, jakou je Pražská plynárenská, vyhodit jen proto, že na něj máte nějaké pirátské kompro. A navíc bez předchozí koaliční dohody, kdy lezete do věcí politickým partnerům z jiných stran.

Půr: Trump hraje s Čínou předvolební vabank, nám nezbývá než se modlit a doufat

sinfin.digital